Placuszek Pleśniaczek z Tłuskawkami

Składniki

  • 3 szklanki mąki (najlepsza krupczatka)
  • 1 kostka masła
  • 1.5 szklanki cukru pudru
  • 3 jaja (osobno białka i żółtka)
  • około 750g truskawek, odszypułkowanych, umytych
  • szczypta soli

Porcje

4

Czas:

2hrs 45min

Kalorie:

610

Pora Dnia:

Lunch

Inroduction

O Przepisie

By: Mariola

Placek pleśniak z truskawkami jest znany pewnie większości z was. Mimo swojej nazwy jest on niesamowicie pyszny.

Jak Przyrządzić

1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, masło i miksować mikserem. Jeśli już powstanie drobna kruszonka, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto ręcznie. Gdy będzie za bardzo suche, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię, wstawić na około 2 godziny do zamrażalnika.

2. Wyciągnąć schłodzone ciasto, 1/5 schować z powrotem do chłodziarki, a resztę ciasta rozwałkować, wyłożyć na spodzie dużej blachy i od razu wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy do ze złocenia przez około 20 minut.

3. Wyjąć ciasto, odstawić do wystygnięcia. Na cieście ułożyć truskawki, przykryć ubitą na sztywno pianą z białek i posypać startym na tarce pozostałym ciastem.

4. Umieścić ponownie w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i piec do zarumienienia się wierzchu ciasta i piany z białek.

Opinie Kucharzy

„Przepyszne. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tym przepisem. Fajne urozmaicenie w sezonie truskawkowym.”

„W połączeniu z cukrem pudrem jest jeszcze lepsze. Przepis można łatwo urozmaicić dodatkowymi składnikami. Smakuje wyśmienicie.”