Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 6 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła (roztopionego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Masa:
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 125g serka w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1kg świeżych truskawek odszypułkowanych i pokrojonych
  • 1/3 filiżanki dobrej jakości dżemu truskawkowego
  • cukier puder do posypania

Spróbuj biszkopta z truskawkami i bitą śmietaną. Deser tak dobry, jak w najlepszej kawiarni.

Biszkopt: rozgrzej piekarnik do 160 stopni. 23-centymetrową tortownicę pokryj pergaminem.

Ubić jajka z cukrem na wysokich obrotach, aż do ich prawie białego koloru przez około 5 minut. Na średnich obrotach, dodać skórkę i sok.

Przesiać mąkę i sól i jeszcze na średnich obrotach dodać do ciasta. Dodać do miski z ciastem roztopione masło i aromat waniliowy. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec przez około 40 minut. Schłodzić ciasto całkowicie na kratce.

Masa z bitą śmietaną i truskawkami: ubić śmietanę. W osobnej misce ubić serek w celu zmiękczenia i dodać cukru, soku z cytryny i aromat waniliowy. Schłodzić, aż będą gotowe do dodania na ciasto.

Gdy wszystko jest gotowe do dodania na ciasto, wymieszać truskawki z dżemem. Wcześniej upieczone ciasto pokrój na pół w poziomie. Rozprowadzić połowę śmietany na torcie i dodaj połowę truskawek. Umieść na wierzchu tortu pozostałą masę i owoce i schłodzić, aż będzie gotowe do podania.

   

Share this article!
Przeczytaj inne:
lodowy tort truskawkowy
Lodowy tort truskawkowy

Lodowy tort truskawkowy na pewno zaskoczy cię swoją słodyczą. Przekonaj się sama o jego wyjątkowym smaku. 1. Baza: ubić żółtka...

Zamknij