Pierogi z mrożonymi truskawkami

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • duże jajko
  • kilka łyżek wody
  • 25 dag truskawek mrożonych
  • łyżka oleju
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200g śmietany (może być też jogurt naturalny)

Mrożone truskawki w niczym nie ustępują świeżym, stąd z powodzeniem możemy zastosować je do naszej narodowej potrawy, czyli pierogów.

  1. Truskawki wyciągamy z zamrażalnika, czekamy, aż się rozmrożą, kroimy i cukrujemy.
  2. W misce umieścić mąkę, jajko i wody, zagnieść na ciasto. Rozwałkuje go na cienki placek. Szklanką lub innym naczyniem wycinamy kółka, na nie nałóż truskawki i dokładnie sklej po brzegach.

Gotować w dużym garnku z dużą ilością wrzącej wody z dodatkiem oleju do chwili aż pierogi wypłyną. Wyjąć łyżką do cedzenia, podawać na ciepło z cukrem i śmietaną bądź jogurtem.


   

Share this article!
Przeczytaj inne:
dzem-truskawkowy
Niewymagający gotowania dżem truskawkowy

Ten dżem truskawkowy przeniesie cię do czasów dzieciństwa i sprawi, że uśmiechniesz się szeroko na samą myśl o tym wspaniałym...

Zamknij