Tort Truskawkowy z Kremem

Składniki

3 łyżki mleka (2%)
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 dużych jajek o temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki i tyle samo poruszonych ciastek
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Porcje

4

Czas:

2hrs 45min

Kalorie:

610

Pora Dnia:

Lunch

Krem:

1.5 szklanki śmietany kremówki
1.5 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
1/4 szklanki cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
3 szklanki świeżych truskawek
cukier puder do posypania

Jak Przyrządzić

Ten tort truskawkowy choć nie jest łatwy do zrobienia, to na pewno sprawi, że ci, którzy go zjedzą będą pełni podziwu dla twoich umiejętności cukierniczych.

Rozgrzać piekarnik do 175 °C. Przygotować tortownicę o średnicy około 30 cm z pergaminem lub natłuścić ją i posypać mąką.

2. Masło rozpuścić w mleku. Dodać wanilię. Oddzielić 3 białka (zostawiając żółtka) i ubijać je w misce z 6 łyżkami cukru, aż do miękkich szczytów i odstawić. W drugiej misce utrzeć odstawione 3 żółtka i pozostałe 2 całe jaja i dodać pozostałe 6 łyżek cukru, aż zgęstnieje i nabierze bladego koloru, przez około 8 minut. Ubite białka dodać do całej mieszaniny jaj.

3. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól i dodać do ubitych jaj, dodawać delikatnie, ale szybko. Dodać ¾ szklanki pokruszonych ciastek do ciepłej mieszaniny mleka i mieszać. Dodaj do ubitych jajek. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i piec przez około 20 minut. Za pomocą noża poluzuj krawędzie ciasta i pozostaw ciasto do ostygnięcia na 15 minut przed przewróceniem się do całkowitego ostygnięcia. Przekrój ciasto na dwie części w poziomie.

4. Ubić śmietanę kremówkę z mlekiem w proszku. Dodaj cukier i wanilię, ubijać do średnich szczytów. Pokroić truskawki na plastry. Rozprowadzić połowę kremu na górnej warstwie pierwszego ciasta i nałożyć plastry truskawek. Nałożyć drugą warstwę ciasta i powtórzyć czynność. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

Opinie Kucharzy

„Przepyszne. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tym przepisem. Fajne urozmaicenie w sezonie truskawkowym.”

„W połączeniu z cukrem pudrem jest jeszcze lepsze. Przepis można łatwo urozmaicić dodatkowymi składnikami. Smakuje wyśmienicie.”